werken in contact masterclass

“Gewoon nu beginnen met Werken in Contact”

Zorg gaat altijd om mensen en menselijk contact. Inge Scheepens signaleert dat er veel winst te behalen valt door niet alleen vanuit de bestaande structuur, systemen en protocollen te werken, maar door meer vanuit het gevoel af te stemmen op de cliënt. “Vierkant,” noemt de gedragswetenschapper het werken vanuit systemen in haar masterclass ‘Werken in Contact’. Zij pleit voor een meer ‘ronde’ benadering, met werkelijk contact, afstemming, liefde en plezier.” Inge’s tweede masterclass vond 10 december 2015 plaats op Plurynlocatie Hoenderloo. De aanwezigen kwamen uit het hele kerngebied van Pluryn, van Noord-Limburg tot Apeldoorn.

 

“Als je teveel bezig bent met regels en systemen, ben je niet werkelijk in contact met de cliënt,” gaat Inge enthousiast verder. “We denken vaak dat we luisteren, maar proberen de cliënt vooral onze wil op te leggen. Dan krijg je conflicten en discussies. Als je vanuit je gevoel contact legt, help je de ander te groeien. De sfeer op het werk verbetert hierdoor enorm.”

 

Andere benadering

Tijdens en na haar universitaire studie specialiseerde Inge zich in het signaleren en doorbreken van niet-dienende gedragspatronen. Bij Pluryn ging ze aan de slag op de woonvorm Pilmus in Meerlo. Haar aanpak sloeg aan bij medewerkers én cliënten. Eén van de deelnemers aan de masterclass werkt bij de Pilmus en kan dat volmondig beamen. Pluryn zag haar potentie en benaderde de gedreven gedragswetenschapper om ‘Werken in contact’ verder vorm te geven bij Pluryn.
Na een korte, theoretische uitleg, ervaren de deelnemers aan de hand van oefeningen hoe je vanuit je gevoel contact kunt maken. Het gaat verrassend makkelijk. Deelnemers krijgen de opdracht om in groepjes van 2 elkaar iets te vertellen over hun missie en visie binnen Pluryn. De boodschap komt vanuit een zittende houding heel rationeel over. Vanuit beweging en je lichaam kom je veel eerder bij je gevoel. ”Je ogen gingen stralen,” complimenteert Inge een deelnemer.

 

“Wacht niet op anderen, jij kunt het verschil maken.”

 

Verschil maken

Haar enthousiasme werkt zeer aanstekelijk. “Ik zou willen dat mijn groep ook op die manier werkt,” verzucht iemand. “Jij kunt er al mee beginnen,” raadt Inge aan. “Wacht niet op anderen, jij kunt het verschil maken.”
“Natuurlijk werken we bij Pluryn binnen bepaalde kaders, maar dat wil niet zeggen dat we alleen vierkant bezig moeten zijn. Jullie kunnen er nu mee beginnen om de ronde benadering bij onze organisatie te introduceren.”

 

Wegens succes geprolongeerd

Teams en clusterleiders kunnen een training ‘Werken in Contact’ aanvragen. Het is ook mogelijk om Inge als gast-gedragswetenschapper in een team uit te nodigen. Na de succesvolle masterclasses in Nijmegen en Hoenderloo komt er op veler verzoek een derde masterclass.

Geen reacties

Plaats een reactie